top of page
345610057_944756006566497_80428076301268646_n.jpg

KRØGERS HISTORIE

Det er snart 160 år siden den yngste af de små haver på Pile Allé, Krøgers Have, åbnede. Det var den afdøde slotsforvalters enke, Bolette Christine Krøger, der stod for udskænkningen af kaffe- og tevand til familierne på søndagsudflugt. Pile Allé stammer fra 1782 hvor vejen beplantes med piletræer. Selve vejen figurerer første gang på kort I forbindelse med anlæggelsen af Frederiksberg Kirke i 1734. De små haver var anlagte embedsboliger til Frederiksberg Slot i begyndelsen af 1800 tallet, hvor slotsvægtere, materialkuske og -snedkere beboede husene.

 

Haverne blev almuens hvile og afslapningssted efter en spadseretur i slotsparken, og de blev også kaldt for pusterørerne, fordi husene var smalle og aflange. Der blev givet beboerne en stiltiende uofficiel tilladelse til at opvarte lysthavende med vand på maskine til tilberedning af kaffe eller the.

Det første historiske dokument af 12. December 1859 giver en af haverne tilladelse til at købe kogt vand, brød, mælk, fløde og i den forbindelse udsælge the og kaffe portionsvis. Desuden solgtes øl flaskevis, noget helt nyt. Al anden spiritus måtte kun nydes i haverne, når gæsterne selv medbragte det, og der skulle I så fald betales “proppenge” – en afgift til staten. Maden måtte man selv medbringe, da der ikke var mulighed for at købe noget tørt overhovedet. Lige indtil 1956 foregik opvasken i det fri – der var ikke en gang et halvtag – og så foregik det jo per håndkraft.

"Det er snart 160 år siden, den yngste af de små haver på Pile Allé, Krøgers Have, åbnede."

Omkring Krøgers er der følgende anekdoter: Krøgers er den yngste af de små haver og går tilbage til 1864. Det var slotsvægter Joachim Krøger, der fik “Særlig Forpligtelse til at modtage og opbringe alle til de nære Slot ankommende Breve”.

Det fortælles også, at der i det gamle Lillehus – inden Madame Krøger af Ministeriet fik overdrageet et erstatningshus I 1889 – var så fugtigt i de lave bygninger, at sko blev mugne og uanvendelige på 8 dage. Inger Andersson arvede haven efter Bolette Krøger, som det sig hør og bør. I generationer har det være døtrene og ikke sønnerne, der har været bevillingshavere. Inger Andersson, der var indehaver fra 1918-1966 fortæller, at man i Krøgers oprindelig havde 13 kobbermaskiner. Folk bestilte vand på maskine og fik desuden 6 eller 12 par kopper plus fløde, kaffekande og et fyrfad. Sukker og kaffebønner måtte man selv medbringe. Det kostede kr 1,25 for vand til 12 kopper. Det var dengang en kop kaffe blev takseret til 15 øre og en pilsner til 1 øre mere. Damerne kom undertiden om eftermiddagen med madkurven, og når så mændende kom fra deres arbejde, og man havde spist, blev kaffen indtaget.

bottom-right_edited_edited.jpg

KONTAKT

Krøgers Familiehave

Pile Allé 18, Frederiksberg

Danmark

info@kroegershave.dk

+45 36450897

FØLG MED

  • Instagram
  • Facebook
Sm1g_edited_edited_edited.png
bottom of page